Olas rugbrød

Ingredienser:

1 kg grov sammalt rug

1 neve havregryn

1/4 kg grov hvete

1/4 kg hvetemel

Alternativt ca 1/2 kg hvetemel

50 g gjær rørt ut i litt av melka(lunket)

2 ss salt

3 ss olje

1 ss mørk sirup

1 liter melk; skummet, kultur eller helmelk

Arbeidsliste

  1. Rør godt sammen: 1 kg grov sammalt rug, havregryn og salt.
  2. Varm opp melka + olje. Tilsett sirup som må oppløse seg litt før omrøring. Rør ut gjæra i væsken.
  3. Tøm all vesken opp i det tørre og rør 7 til 8 minutter. Du kan bruke mixmaster eller en sleiv.
  4. Dryss hvetemel over deigen, dekk bollen med plast, legg over en håndduk og la den hvile 1 time.
  5. Nå starter eltingen samtidig som du tilsetter melet som skal i. Du må arbeide med deigen i ca ett kvarter. Sett fingrene skikkelig i og vis at du har krefter hvis du bruker håndmakt. Det endelige resultat skal bli en fast, men ikke tørr deig. Juster med mel eller mer væske. Bruker du mixmaster, skal deigen slippe kanten på bollen.
  6. Av denne deigen baker du ut 3brød som skal stå til heving i nye 30 minutter. Lag noen striper på tvers i brødet med en skarp kniv. Brødene settes inn i kald ovn på nederste ribbe. Temperatur 200 grader.
  7. Skal stå i ovnen i 1 time.

Dette blir "verdens" beste rugbrød og kan skjæres løvtynt når du virkelig vil kjenne pålegget og det gode smøret.