Olas rugbrød
Ingredienser:
1 kg grov sammalt rug
1 neve havregryn
1/4 kg grov hvete
1/4 kg hvetemel
Alternativt ca 1/2 kg
hvetemel
50 g gjær rørt ut i litt
av melka(lunket)
2 ss salt
3 ss olje
1 ss mørk sirup
1 liter melk; skummet,
kultur eller helmelk
Arbeidsliste
- Rør godt sammen: 1
kg grov sammalt rug, havregryn og salt.
- Varm opp melka + olje.
Tilsett sirup som må oppløse seg litt før omrøring. Rør
ut gjæra i væsken.
- Tøm all vesken opp i
det tørre og rør 7 til 8 minutter. Du kan bruke
mixmaster eller en sleiv.
- Dryss hvetemel over
deigen, dekk bollen med plast, legg over en håndduk og
la den hvile 1 time.
- Nå starter eltingen
samtidig som du tilsetter melet som skal i. Du må
arbeide med deigen i ca ett kvarter. Sett fingrene
skikkelig i og vis at du har krefter hvis du bruker håndmakt.
Det endelige resultat skal bli en fast, men ikke tørr
deig. Juster med mel eller mer væske. Bruker du
mixmaster, skal deigen slippe kanten på bollen.
- Av denne deigen baker
du ut 3brød som skal stå til heving i nye 30 minutter.
Lag noen striper på tvers i brødet med en skarp kniv.
Brødene settes inn i kald ovn på nederste ribbe.
Temperatur 200 grader.
- Skal stå i ovnen i 1
time.
Dette blir "verdens"
beste rugbrød og kan skjæres løvtynt når du virkelig vil
kjenne pålegget og det gode smøret.