Mølsgraut a la Surnadal
Du må bringe til huset:
10 l H-melk
1 l seterrømme
1/2 l kulturmelk
2 dl sukker
3 biter med hel kanel
3 dl fløte
3 ss hvetemel
1 ts kardemomme
1 god klatt med meierismør
Det kan ikke sterkt nok understrekes: Dette er
ikke tiden for å bruke lettprodukter. Husk, bare skikkelig vare!
På kanten setter det seg også fast rester etter hvert som melken koker inn. Dette skal få lov til å være i fred! Både Kirsti og jeg husker godt den gangen hun skulle være hjelpsom og snill og skrapte alt det fastbrente ned i grøten. Huskestue er et mildt uttrykk for det som da skjedde.
Du trenger ikke å tenke på noen ferdigstillelse av grøten før 8 timer etter at du startet.
Ca 2 time før anslått slutt, tilsetter du sukker. Den skal sette smak på grøten og samtidig gi den rett farge. Noen liker en kraftig karamellsmak og tilsetter sukret allerede ved første oppkok. Nå er det også et høvelig tidspunkt å tilsette 1 teskje kardemomme og ca et kvart kg med meierismør.Fortsett kokingen til du ser at det meste av søet har forsvunnet fra overflaten. Lag da en jevning med 3 dl fløte + 3 ss hvetemel og hell oppi grøten. Rør godt om og nå må grøten koke minst et kvarter slik at melsmaken forsvinner. Smak til med mer sukker hvis du vil ha den søtere.
Lykke til. Jeg garanterer et produkt som du
sent vil glemme.
Oppdatert 13. januar 1999